Bibliotekspedagog/bibliotekarie med inriktning digital utveckling [NB this opening has expired]

Occupation: Bibliotekarie
Employer: Kultur- och fritidsförvaltningen, Kultur och bibliotek, Bibliotek
Workplace location: Haninge, Stockholms län, Sverige
Last application date: 2022-10-30
Publication date: 2022-10-16

Prerequisites

Work experiences: Bibliotekarie;This opening in English: Click here to read this opening in English and other languages

Presentation:


Har du idéer för framtiden och drivs du av utmaningar? I Haninge får du utvecklas tillsammans med trygga kollegor som vill göra skillnad redan idag. Just nu pågår ett av de mest ambitiösa förändringsarbetena i vår kommuns historia. Vi bygger en ny stad, cirka 20 minuter från Söder. Följ med på vår resa. 


 
Om oss
I Haninge kommun vill vi att invånarnas delaktighet i samhället ska öka.

Inom Haninge bibliotek inkluderar vi invånare i olika åldrar i våra verksamheter. Det finns folkbibliotek i Handen, Jordbro och Västerhaninge. I Brandbergen finns ett integrerat folk- och skolbibliotek och bokbussen besöker allmänhet och institutioner i olika delar av kommunen. Hösten 2023 öppnar biblioteket i Vega, ett allaktivitetshus med fokus på barn och unga. Biblioteken i Haninge kommun är HBTQI-certifierade och Haninge kommun är finskt förvaltningsområde. 

Biblioteket i Handen finns i Haninge kulturhus. Här erbjuds ett aktuellt utbud av litteratur, konst och kultur. Vår vision är ett bibliotek i rörelse där användare och medarbetare lär och upplever tillsammans. Vi ansvarar för Haninge kommuns bokbuss och uppsökande biblioteksverksamhet. Besökarnas behov omfattar allt mellan handledning vid datorer till avancerade litteraturfrågor och eget skapande. Vi erbjuder aktiviteter för barn och familjer och utvecklar vår verksamhet av, för och med ungdomar. Den vuxna allmänheten erbjuds bok- och filmcirklar, IT-handledning, författarprogram, läs- och studieplatser, möjlighet till släktforskning och stöd i frågor som rör anpassade medier. Vi utforskar nya sätt att involvera användarna i vårt utvecklingsarbete med stöd av tjänstedesign.

Nu söker vi en kollega som fokuserar på användarperspektivet i bibliotekets digitala transformation. 


Ditt uppdrag

Din uppgift är att främja invånarnas digitala delaktighet utifrån folkbibliotekets uppdrag. Du samarbetar nära dina kollegor, men har samtidigt en särskild uppgift att initiera och samordna insatser som tar tillvara invånarnas erfarenheter av digital utveckling. I uppdraget ingår även att väcka invånarna nyfikenhet på den digital transformation samhället genomgår.

Vi vill minska trösklarna mellan människa och teknik. Din uppgift är att utforska hur vi kan skapa mer tillgängliga gränssnitt – såväl digitala som fysiska – för ökad digital inkludering. Med andra ord är det användardrivna perspektivet en given premiss för ditt uppdrag. Fokus är den vuxna allmänheten, men vi lär brett av varandra och våra användare. Uppdraget omfattar både strategiskt och praktiskt arbete. Utöver samarbetet med bibliotekskollegorna samverkar du med andra verksamheter i kommunen och med externa aktörer. Förutom uppdraget inom bibliotekets digitala transformation medverkar du i bibliotekets löpande publika medie- och informationsarbete och andra dagliga arbetsuppgifter. 

Din arbetsplats är ett folkbibliotek. Hit kommer människor i olika åldrar och med olika frågor. Den yttersta ramen för vårt uppdrag är bibliotekslagen. Det dagliga sammanhanget är den enskilde individens behov. Det är utifrån det perspektivet du möter, bemöter och vägleder våra besökare. Tjänsten omfattar arbete på dagtid, kvällstid och helger.

Din profil
Du har en högskoleexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning vi bedömer adekvat för tjänsten. Det är meriterande om du har utbildning inom eller praktisk erfarenhet av användardriven innovation. Erfarenhet av pedagogiskt och handledande arbete är också meriterande. 

Du har erfarenhet av arbete på folkbibliotek eller annat bibliotek och din drivkraft är att stärka invånarnas kunskaper inom digitalisering, webb och IT. Du stimuleras av att använda din kompetens utifrån verksamhetens mål och uppdrag och du är van att ha eget ansvar. Samtidigt uppskattar du synergier som uppstår i samverkan med andra.

Som person är du öppen och har lätt för att kommunicera. För dig är förändringar i omvärlden en given premiss för ett bibliotek i rörelse. Ibland går förändringarna snabbt, ibland kräver processer tålamod. Du står ut med båda delarna och är trygg i dig själv och ditt uppdrag i en politiskt styrd verksamhet. Du är väl förankrad i folkbibliotekets demokratiuppdrag.

Just nu ser vi över den interna organisationen för biblioteket i Handen. Syftet är att skapa en organisation som främjar bibliotekets uppdrag och samtidigt öppnar upp för gemensamt lärande mellan medarbetare och användare. Dina kunskaper kan bidra till den processen. Den nya organisationen träder i kraft i början av 2023.

Haninge kommun har även inlett en förstudie inför upphandling av ett nytt verksamhetssystem och en ny webbplats för Haninge bibliotek. Projektet förväntas pågå under 2023.

 

Tjänsten tillsätts under förutsättning av vederbörliga beslut fattas.


Vad vi erbjuder dig
Vi erbjuder dig en tjänst där du gör skillnad för invånarna i Haninge kommun. Du får möjlighet att utveckla, utmana och engagera dig tillsammans med kunniga och kreativa kolleger. Din arbetsplats är i Haninge kulturhus med närhet till köpcentrum, restauranger och naturområden med bad, skid- och löpspår. Reser du kollektivt finns pendeltågsstation Handen ca 20 minuter från T-centralen. Vi har fri tillgång till gym i kommunhuset, friskvårdsbidrag, årsarbetstid och möjlighet till semesterväxling.


I den här rekryteringen har vi redan gjort våra val av annonskanaler och samarbetspartners. Vi undanber oss vänligt men bestämt all form av hjälp med rekryteringen från utomstående aktörer.

Välkommen med din ansökan! 

 

 

Record metadata

Click to view metadata